Naša varionica potpuno je automatizirana i ima kapacitet kuhanja od 6 do 7 uvaraka odnosno 40.000 litara piva dnevno.

Varionica

Mjesto gdje se pivo kuha je srce naše pivovare

Varionicu (brewhouse) dizajnirali smo sami kako bi bila maksimalno prilagođena našim potrebama i željama. U jednom kuhanju možemo proizvesti 6.000 litara sladovine koja će kasnije postati pivo. Automatizirana varionica je računalno vođena što nam omogućuje bolju kontrolu procesa, veću standardizaciju te paralelno kuhanje 6-7 uvaraka dnevno. Bakreni detalj na modernom dizajnu podsjetnik je na našu tradiciju.

Proces kuhanja piva u varionici traje 6 – 8 sati. Sastoji se od ukomljavanja (miješanje slada s vrućom vodom kako bi se iz slada oslobodio šećer za fermentaciju), cijeđenja (odvajanje sladovine od tropa, koji prodajemo lokalnim farmerima kao prvoklasnu stočnu hranu), kuhanja (steriliziranje sladovine kuhanjem i dodavanje hmelja) te whirlpoola (odvajanje preostalih čestica iz sladovine te eventualno dodatno dodavanje hmelja). Nakon toga, sladovina se hladi i prebacuje u fermentore.

Podrum

U podrumu za fermentaciju i odležavanje događa se magija: sladovina postaje pivo

Nakon kuhanja pivo se hladi i u njega se dodaje kvasac koji će u idućim danima, hraneći se šećerom, sladovinu pretvoriti u pivo odnosno u alkohol i CO2. Ovisno o vrsti piva koju kuhamo, koriste se lager ili ale kvasac. Nakon otprilike tjedan dana fermentacije, kvasac je završio s poslom i napravio pivo koje će odležati još nekoliko tjedana kako bi se formirali okusi i arome.

U neka se piva dodaje hmelj procesom suhog hmeljenja, direktnim ubacivanjem hmelja u tank za odležavanje, kako bi se dodatno postigle neodoljive arome.

Naš podrum se sastoji od tankova od 3.000, 6.000, 12.000 te 24.000 litara u kojima pivo fermentira i odležava.

Punjenje

Kvalitetan proces punjenja piva ključan je za vrhunski proizvod

Punilica za boce omogućuje nam značajno ubrzanje i poboljšanje kvalitete punjenja, a zbog minimalne količine preostalog kisika u bocama vijek trajanja piva je povećan. Točeno pivo strojno se puni u kegove od 10, 20, 30 i 50 litara. Svoja piva ne filtriramo, a kako bismo dodatno osigurali konzistentnost i kvalitetu koristimo centrifugalni separator s kojim postižemo bistrinu.

Kontrola

Laboratorij kontrolira svaki korak proizvodnje

Laboratorij je opremljen vrhunskom opremom za kontrolu kvalitete piva. Svakodnevno se rade fizikalno-kemijske i mikrobiološke analize kako bi se osigurala kvaliteta gotovog proizvoda. Pivo ujednačene kvalitete rezultat je stalnog nadzora proizvodnog procesa, u kojem pratimo boju, alkohol, CO2, ph, IBU i mikrobiološku stabilnost piva.

Hladni lanac

Hladno skladištenje i hladni transport

Kada je pivo napunjeno, proces brige i upravljanja samim pivom nije završen. Prije same konzumacije potrebno je osigurati da se pivo skladišti i prevozi u kvalitetnim uvjetima. Naše prirodno pivo bez konzervansa uvijek mora biti na hladnom i, po mogućnosti, mračnom mjestu.

Sastojci

Voda, slad, hmelj i kvasac – naše pivo poznaje isključivo prirodne sastojke

RAZGLEDAVANJE PIVOVARE

Posjetite našu pivovaru i upoznajte mjesto gdje se proizvodi vaše omiljeno pivo. Edukacija, zabava i degustiranja piva zajamčeni! Za razgledavanje pivovare javite nam se na mail:

tour@pivovara-medvedgrad.hr